Mercedes-Benz WAKAYAMA

Year: 2017

計画地は、和歌山マリーナシティという、市街地から少し離れ、海に囲まれたリゾート感溢れる場所にある。
そこにショールームと本社、そしてメルセデス・ベンツを身近に感じてもらえるようレストランを併設する計画である。
全体ゾーニングは、交差点付近にレストラン棟を配置し賑わいの顔出しを行いつつ、ショールーム棟はあえて前面道路からセットバックさせ、手前には「メルセデスパーク」と名付けた庭を設けることで、樹々の向こうにガラス張りのショールームが見え隠れする奥行き感のある贅沢な計画とした。
また、ショールーム棟とレストラン棟の間には、大きな水盤を設けた。静かで大らかな流れが、2棟の間に、心地よい関係を作っている。
ショールームには、シンボルツリーを植え、その横にはバーカウンターを持つラウンジスペースを設けるなど、ゆったりとした空間を目指した。
レストランの内装については、中央の大きなダイナミックな多面体のカウンターと、上部のラタンを用いた柔らかな照明が、メルセデス・ベンツの持つ都会的な品格と、海に囲まれた自然に近い場所にあることを表現している。
大きな屋根の下の駐車場に車を止め、そこから樹々の間を散策しながらレストランに向かう時間と距離。ゆったり流れる水盤とそこにかかるブリッジ。
これらの豊かな時間と仕掛けが、メルセデス・ベンツの持つイメージを敷地全体で表している。

The project is located in a region called Wakayama Mariner City. It is an outlying area of Wakayama city next to the ocean which throngs with resort activity. The project includes a showroom, head office, and a restaurant annex to allow a close experience of the Mercedes Benz brand.
For the overall zoning, the restaurant is placed close to a road intersection to create a lively façade along the street. In contrast, the showroom building is set back to allow for a green space called “Mercedes Park.” The dense foliage maintains a visual barrier for the glass showroom and also provides deep, luxurious landscape view from the inside. Also, a great water basin resides between the showroom and restaurant. A quiet, gentle flow of water creates a relaxing atmosphere.
Inside the showroom is a symbol tree alongside a lounge space with a bar counter. Provisions such as these furthermore contribute to a comfortable, luxurious atmosphere.
Centrally located inside the restaurant is a large counter with a dynamic, multi-faceted surface with a softly-lit pendant light above. This expresses the way Mercedes Benz with its urban, distinguished-like character exists within the natural ocean setting.
Under a large roof canopy is a parking lot to park one’s car. A certain time and distance can be felt while walking to the restaurant between the trees. A bridge passes over slowly running water.
The flow of time and design quality throughout this project reflects the qualities of Mercedes Benz.

Program
ショールーム、オフィス、レストラン
Structure
S造 2階建て
Scale
3,943㎡
Contents
基本設計、デザイン監修、レストラン内装設計
Location
和歌山県和歌山市
Project Team
企画プロデュース:
シュテルン和歌山
施工:
大和ハウス工業
撮影:
Nacasa & Partners Inc.
  • Instagram